VITAMIN B2

Riboflavin ulazi u strukturu koenzima, ili kao riboflavin 5-fosfat (flavin mononukleotid: FMN) ili
kao riboflavin-5'-adenozil-difosfat (flavin adenozin dinukleotid: FAD). Vezan u obliku
koenzima, riboflavin učestvuje u oksido-redukcionim reakcijama u brojnim metaboličkim
putevima i u stvaranju energije u respiratornom lancu.
Značajne količine riboflavin nalaze se u kvascu, grašku i pasulju. Osim u povrću, značajne
količine riboflavina nalaze se u jetri, bubregu, srcu i sirovom mleku. Dnevne potrebe ovog
vitamina zavise od starosti, aktivnosti, trudnoće i laktacije.
Nedostatak riboflavin nastaje usled nedovoljnog unošenja ili neodgovarajuće apsorpcije u
malapsorptivnim stanjima. Nedostatak u ishrani (ariboflavinoza) karakteriše bol u grlu, heiloza
(lezije na usnama), ugaoni stomatitis (lezije na uglovima usta), glositis (jezik u fisurama i
magenta boje), vaskularizacija rožnjače, disebacija (crvene, ljuskave, masne mrlje na nosu,
kapcima, skrotumu i usminama) i normocitna, normohromna anemija. Ozbiljni nedostatak
riboflavin može uticati na konverziju vitamina B6 u njegov koenzim, kao i pretvaranje triptofana
u niacin.
Riboflavin ima nizak nivo toksičnosti i nije prijavljen ni jedan slučaj toksičnosti riboflavin kod
ljudi. Ograničena apsorpcija riboflavin i njegovo brzo izlučivanje urinom obično isključuje
zdravstveni problem zbog povećanog unosa riboflavina.
Određivanje riboflavin služi za procenu nedostatka riboflavin kod pacijenata koji pokazuju znake
ariboflavinoze. Vitamin B2 trebao dređivati u uzorcima krvi koji su uzeti nakon perioda noćnog
gladovanja.

Klinicki znacaj:
-sastojak mnogih koenzima neophodnih za enzimske procese u organizmu, utice na vid, ucestvuje u izgradnji celija sluzokoze, koze i crvenih krvnih zrnaca
▼B2-najcesca hipovitaminoza kod nas; rezultat niske potrosnje mLeka i mLecnih proizvoda. Simptomi: promene na sluzokozi (zapaljenje jezika, ociju, otoci usana, pucanje koze na uglovima usana), anemija, crevni poremecaji, misicna slabost, zastoj u rastu, smanjena reproduktivna funkcija, poremecaji pamcenja,...
▲hipervitaminoza- nisu poznati toksicni efekti; moguci simptomi: svrab, malaksalost, osecaj pecenja i trnjenja
Uzorak:
S-pre jela
Metoda:
HPLC
Stabilnost:
-20˚C 2 meseca
-10˚C transport
Minimalna zapremina uzorka:
0,5 mL
Obrtno vreme:
15 dana
Cena: 2.200,00 din.