Blog

SKRINING HROMOZOMOPATIJA

Šta su hromozomopatije?

Hromozomopatije su poremećaji hromozoma, a najčešći ovakav poremećaj kod dece je trizomija 21 (Daunov sindrom, mongoloidnost). Drugi poremećaji hromozoma su trizomija 18, trizomija 13, Tarnerov sindrom i mnogi drugi, ali su oni mnogo ređi.

Da li je moguće sačuvati se od gripa?

Šta je grip ?
Grip je zarazna bolest koju izazivaju virusi influence i prenosi se tako što sluzokoža nosa ili grla jedne osobe dođe u dodir sa pljuvačkom druge zaražene osobe. To se može desiti tako što kapljice pljuvačke zaražene osobe budu izbačene u toku razgovora, kijanja ili kašljanja. One dospevaju direktno na sluzokožu nosa ili grla drugog čoveka koji se nalazi dovoljno blizu, ili padaju na predmete koje čovek dodiruje ili na tlo i podižu se sa prašinom koju udišemo.

HIV - sve što se želeli da znate, a niste smeli da pitate

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije- AIDS, koje karakteriše opadanje sposobnosti imunskog sistema organizma.

Šta je HIV?

HIV je spada u lentiviruse -jedna od tri subfamilije retrovirusa. Karakteristično za lentiviruse je da su to spori virusi, što znači da se dugo zadržavaju u domaćinu i dovode do spore progresije bolesti. Van domaćina, ovaj virus može da preživi svega nekoliko sekundi i posebno je osetljiv na toplotu.

Progresija iz HIV pozitivnosti u AIDS

Saznajte više o dijabetesu

Da li ste znali da je prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije dijabetes peti vodeći uzrok smrtnosti i jedan od faktora za nastanak metaboličkog sindroma? Procena je da je više od polovina obolelih starija od 65 godina. Zabrinjavajuća je činjenica da sve više mladih oboljeva od ove bolesti.

 

Kako da tumačite osnovne laboratorijske nalaze?

Kako se pravilno pripremiti za vađenje krvi?

 

1. Uzorak krvi uzimati ujutru nakon noćnog gladovanja, 12 sati nakon poslednjeg obroka. Hrana dovodi do povećanja koncentracije: glukoze, holesterola, triglicerida, fosfata, proteina, gvožđa,vitamina... Dnevne varijacije su veoma značajne kod: gvožđa, kateholamina, kortizola, ACTH, kortikosteroida ...

Krv za hormone stresa (ACTH, prolaktin, kateholamini, kortizol..) vaditi nakon odmora od najmanje 15-30 minuta.

 

ALERGIJE- Bolest modernog doba

Pre 100 godina reč "alergija" nije ni postojala. Vazduh je pre 100 godina bio čist, hrana zdrava, a lekovi su se takođe uzimali iz prirode. Sve su ovo stvari koje su naučnici u modernom dobu detektovali kao uzročnike alergija. Alergija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema od kojeg danas u svetu pati više od 50 miliona ljudi. Alergija je nepravilno funkcionisanje imunog sistema. Organizam alergične osobe burno reaguje na neke stvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne. U zdravom organizmu antitela štite organizam od virusa, bakterija i infekcija.