HOMOCYSTEIN
Homocistein je aminokiselina koja nastaje razgradnjom metionina, esencijalne aminokiseline koja se unosi putem hrane. Njegov nivo u krvi zavisi od metabolizma i prisustva određenih vitamina, pre svega folne kiseline (B9), vitamina B6 i B12.
Povišen nivo homocisteina može biti faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, moždani udar, trombozu i neurološke poremećaje, dok sniženi nivoi retko imaju klinički značaj.
Zašto se određuje nivo homocisteina?
Analiza homocisteina koristi se za procenu i dijagnostiku:
Rizika od kardiovaskularnih bolesti – uključujući aterosklerozu, srčani udar i moždani udar
Tromboze i poremećaja koagulacije
Deficita vitamina B6, B9 (folne kiseline) i B12 Neuroloških oboljenja – poput Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti
Genetskih poremećaja metabolizma homocisteina, kao što je homocistinurija
Kako se vrši analiza?
Za merenje nivoa homocisteina uzima se uzorak venske krvi. Test se obično radi natašte, jer obroci mogu privremeno uticati na nivo homocisteina u krvi.
Priprema za test
Post od 8-12 sati pre uzimanja krvi Poželjno je izbegavati kofein i alkohol pre analize Lekar može savetovati privremeni prekid uzimanja određenih lekova koji utiču na nivo homocisteina, kao što su metotreksat, antiepileptici i neki diuretici
Tumačenje rezultata
Povišeni nivoi homocisteina mogu ukazivati na:
Nedostatak vitamina B6, B9 (folna kiselina) i B12 Povećan rizik od srčanih i moždanih udara Genetske poremećaje metabolizma homocisteina (homocistinurija)
Hronične bolesti bubrega
Povećan rizik od tromboze
Sniženi nivoi homocisteina nemaju značajnu dijagnostičku vrednost, ali se mogu javiti kod uzimanja visokih doza vitamina B kompleksa.
Zaključak
Određivanje nivoa homocisteina je važan pokazatelj rizika od kardiovaskularnih i neuroloških bolesti. Povišeni nivoi mogu se regulisati ishranom bogatom vitaminima B6, B9 i B12, suplementacijom i promenom životnog stila. Rezultate analize treba tumačiti uz konsultaciju sa lekarom.
-20˚C 6 meseci