SVARLJIVOST

Pomoću ovog testa dobija se informacija o sposobnosti organizma da svari ugljene hidrate, proteine i masti.

Da bi ispitivanje varenja i resorpcije ugljenih hidrata, masti i proteina bilo objektivno moraju se obezbediti standardni uslovi. Zato se sprovodi dijeta po Schmidt-u i Strasburger-u koju pacijent drži 3 dana pre ispitivanja.

 

PREPORUKE PACIJENTU KOJI JE DOBIO UPUT ZA PREGLED STOLICE NA SVARLJIVOST HRANE

 

Pre izvođenja analize potrebno je da pacijent drži dijetu u trajanju od 3 dana.

Dijeta se sastoji u sledećem:

Doručak: 1/2 litre mleka, 1 kuvano jaje, 1 zemička sa 3 do 5 grama putera ili margarina.

Užina u 10 časova: 2 dL mleka, 2 dL vode, 40 grama griza (ukuvati i zasladiti po ukusu).

Ručak: 200 grama nemasnog junećeg mesa, samleti i pripremiti fašir, ispeći ga na 15-20 grama putera, tako da iznutra ostane polupresno. Kao dodatak 150-200 grama pire krompira, hleb po potrebi, a za napitak bilo šta po želji.

Užina popodne: kao i doručak ali bez jajeta.

Večera: kao i doručak sa 1-2 meko kuvana jajeta

Klinicki znacaj:
Dokazivanje prisustva skrobnih zrna, masnih kapi i mišićnih vlakana u uzorku stolice
Uzorak:
F
Metoda:
MS
Stabilnost:
2-8˚C 1 dan
Minimalna zapremina uzorka:
ceo uzorak
Obrtno vreme:
1 dan
Cena: 1.000,00 din.