Šta je to Humani Papiloma Virus (HPV) ?

Pod Humanim papiloma virusom (HPV) se podrazumeva grupa od preko 100 tipova virusa iz grupe papilomavirusa koji mogu da inficiraju ljude. 

Postoji preko 80 različitih sero tipova (isti virus ali malo strukturno promenjen). HPV se deli na one serotipove sa izraženim onkogenim potencijalom i na manje onkogene. Za nastanak karcinoma grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma.

Nema karcinoma bez HPV-a, ali ima HPV bez onkološkog ishoda. 

Svako ko je seksualno aktivan (ili je bio seksualno aktivan) može dobiti HPV. HPV je toliko čest da da skoro svi seksualno aktivni muškarci i žene ga dobiju tokom svog života. Ovo je tačno i za ljude koji imaju seksualne odnose sa samo jednim partnerom tokom svog života.

HPV se prenosi polnim putem (seksualnim odnosima, analnim ili oralnim seksom).

Dijagnostika HPV-a ?

Postoje dve uobičajene metode za određivanje tipa HPV DNK, a to su hibridno uzimanje (hybrid capture ii) i PCR metoda. Oba su jednako osetljiva i sasvim odgovarajuća za otkrivanje infekcije i praćenje postinterventnog stanja kod cervikalne intraepitalne neoplazije. 

Testiranje se obavlja kod žena kod kojih rezultati PAPA testa pokazuju atipične ćelije sa prisustvom koilocitoze u brisu, vidljive promene na polnim organima i uvek kada se koristi citologija zasnovana na tečnosti. 

U našoj laboratoriji možete uraditi sve testove koje smo pominjali u gore navedenom tekstu

( HPV PCR i Hibridizacija, Vaginalni i Cervikalni brisevi, Tumor markeri)

Mi mislimo na Vaše zdravlje,

Biomedica laboratorije