MORBILLI - MALE BOGINJE

Morbili ( male boginje) je zarazno virusno oboljenje čiji je uzročnik measles virus koji pripada familiji Paramyxoviridae. Smatra se da su morbili bolest dečijeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu kod nevakcinisanih i osetljivih osoba. Imunitet nakon preležane infekcije kao i nakon imunizacije smatra se doživotnim.

Simptomi morbila se javljaju oko 10 do 14 dana nakon izlaganja virusu i obično uključuju: groznicu, suvi kašalj, zapaljenje grla, konjuktivitis, karakterističan osip na koži. Infekcija prolazi kroz tri stadijuma:

• Kataralni stadijum – odlikuje se porastom telesne temperature, gubitkom apetita, malaksalošću i kataralnim promenama na sluzokoži konjuktiva i nosa. Dan – dva pre pojave osipa na bukalnoj sluzokoži se pojavljuju karakteristične Koplikove mrlje.

• Osipni stadijum – nakon 3-4 dana od pojave prvih simptoma pojavljuje se osip – male crvene tačke, prvo na licu, a potom se narednih dana širi od glave ka donjim delovima tela, praćen povišenom telesnom temperaturom. Osip može trajati oko 7 dana, a potom se povlači redom kojim se pojavljivao.

• Stadijum rekonvalescencije – karakteriše se povlačenjem osipa i poboljšanjem opšteg stanja inficirane osobe. Na mestima gde je bio osip javlja se prolazna hiperpigmentacija. Ovaj stadijum traje 4 do 5 dana.

Virus se prenosi kapljičnim putem (kijanje, kašljanje), a rezervoar infekcije je čovek. Osoba je infektivna 4 dana pre pojave osipa i 4 dana nakon njegove pojave. Najveća opasnost od malih boginja je u tome što mogu dovesti do različitih komplikacija – zapaljenje gornjih i donjih disajnih puteva, zapaljenje uha, i najteža od svih – encefalitis.

DIJAGNOZA:

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu kliničke slike, uz pomoć laboratorijskih testova – specifična IgM i IgG antitela. IgM antitela se pojavljuju kada i osip, i u serumu su detektabilna 10 dana od infekcije. IgG antitela se detektuju nakon preležane infekcije ili imunizacije i doživotno se zadržavaju.

LEČENJE:

Terapija je simptomatska. Primenjuju se lekovi za ublažavanje kašlja, sekrecije iz nosa, a u slučaju nastanka komplikacija koriste se odgovarajući lekovi, zavisno od same komplikacije. Što se tiče prevencije preporučuje se vakcinacija. Vakcina se daje zajedno sa vakcinom protiv zaušaka i rubeole, a dve doze su neophodne adekvatnu zaštitu, odnosno dugotrajan imunitet.