GAD ANTITELA

GAD antitela predstavljaju autoantitela usmerena na dekarboksilazu glutaminske kiseline. Pripadaju grupi antitela povezanih sa dijabetesom zbog kojih imuni sistem uništava ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Kada se proizvodnja insulina zaustavi, razvija se dijabetes. Antitela na GAD predstavljaju jak prognostički marker razvoja dijabetes melitusa tipa 1.
*Bitno je naglasiti da osobe kod kojih su ova antitela detektovana, ne moraju nužno imati dijabetes. Međutim, detekcija više od jednog antitela koji su povezani sa dijabetesom u kombinaciji sa povišenim vrednostima insulina i porodičnom anamnezom povećava šanse za razvoj ove bolesti.
Klinicki znacaj:
Povišene vrednosti kod pacijenata sa simptomima dijabetesa mogu ukazivati na prisustvo dijabetes melitusa tipa 1. Antitela mogu biti prisutna i kod pacijenata sa drugim autoimunim bolestima, kao što su: Hašimoto tireoiditis, Adisonova bolest, ali i u drugim autoimunim neurološkim poremećajima.
Uzorak:
S, eP
Priprema pacijenta:
Test ne zahteva posebnu pripremu pre odlaska u laboratoriju.
Metoda:
ELISA
Stabilnost:
2-8˚C 14 dana -20˚C 1 mesec
Minimalna zapremina uzorka:
0.5mL
Obrtno vreme:
do 8 dana sre P/R 07/18

Klinicki znacaj:
▲dijabetični pacijenti sa poliendokrinim poremećajima; serološki marker predispozicije za nastanak tip 1 dijabetesa; autoimuni neurološki poremećaji
Uzorak:
S, eP
Metoda:
ELISA
Stabilnost:
2-8˚C 14 dana
-20˚C 1 mesec
Minimalna zapremina uzorka:
0.5mL
Obrtno vreme:
do 8 dana sre P/R 07/18
Cena: 2.400,00 din.