VITAMIN K

Hemijski parametar Uzorak Metod Referentne vrednosti
VITAMIN K2 (MK-7) nivo EDTA plazma HPLC (Tečna hromatografija) 0.10 - 0.82 ug/L
VITAMIN K2 (MK-4) nivo EDTA plazma HPLC (Tečna hromatografija) 0.10 - 0.86 ug/L
VITAMIN K1 nivo EDTA plazma HPLC (Tečna hromatografija) 0.13 - 1.19 ug/L
Klinicki znacaj:
Koagulacijski vitamin ili antihemoragični faktor. Pod uticajem vitamina K u jetri se vrši sinteza faktora koagulacije (VII, IX, X i protrombina).Važan je kofaktor i u metabolizmu kostiju.
Prirodni izvori: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance, žitarice,...
▼Hipovitaminoza se javlja: zbog malapsorpcije, poremećaja jetre, kod celijakije i kolitisa, kod predoziranja antikoagulantnim lekovima,... Simptomi: modrice, petehije, hematomi, bolovi u stomaku, hematurija, krvarenja iz nosa, desni, očiju, anemija, osteoporoza,...
▲Hipervitaminoza – retko; nije toksičan ni u velikim dozana.
Uzorak:
eP (posle noćnog gladovanja)
Metoda:
HPLC
Stabilnost:
odvojiti plazmu što pre i zamrznuti; transportovati na ledu, zaštićeno od svetla ( uviti epruvetu u aluminijumsku foliju )
Minimalna zapremina uzorka:
1.0 mL
Obrtno vreme:
15 dana
Cena: 3.400,00 din.